Uncategorized

Спалните комплекти от лен

Спално бельо

Спално бельо

По-долу са изброени някои основни правила за запазване на красивия вид на вашето ленено спално бельо за години напред. Но и не трябва да се забравя, винаги да се проверява продуктовият етикет, тъй като инструкциите могат да варират въз основа на уникалната изработка на всяка тъкан.

Грижа за ленени продукти – общ преглед

Често се наблюдава погрешното схващане, че грижата за лена е трудоемка задача или, че за него е подходящо само „химическо чистене“. На практика, почистването на тази материя е изключително лесно и е препоръчително да НЕ се използва химическо чистене. Изработен от целулозните нишки във вътрешността на лененото растение (или Linum usitatissimum), ленът е култивиран и използван под формата на текстилен продукт в продължение на хиляди години. Явявайки се една толкова естествена и същевременно проста материя, грижата за него също не представлява проблем. В действителност ленът се омекотява и придобива по-добра степен на абсорбиране след всяко пране, което е и една от причините да го харесваме толкова много. Въпреки че е лесно да се грижите за него, съществуват няколко важни момента, относно изпирането на вашите ленени продукти, които леко се различават от практиката при други подобни естествени материи като памук.

Как да изпираме ленените чаршафи?

Както бе споменато по-горе, не е необходимо да прибягвате до услугите за химическо чистене. За разлика от по-официалните, ушити по мярка, ленени продукти като костюми и блейзъри, при по-голямата част от останалите случаи може да се използва перална машина и разбира се, ако желаете, да ги изпирате на ръка.

Изпиране в перална машина на ленено спално бельо

Винаги използвайте цикъл „деликатно изпиране“ за лененото спално бельо, за да запазите красивите естествени нишки на тъканта. Ако е възможно да зададете ниво на водата,  използвайте максимално количество. Спалното бельо трябва да може свободно да се движи в машината. Във връзка с това не задръствайте наведнъж пералнята с голямо количество пране. Това може да доведе до загуба на формата на тъканта.

Както обикновено, уверете се, че останалата част от прането в машината е подобна по цвят, тегло и инструкции за пране – т.е. за изпиране съвместно с ленени чаршафи са подходящи леки памучни тъкани, бельо и други деликатни материи. Избягвайте изпиране заедно с тежко пране като джинси или големи кърпи.

ТЕМПЕРАТУРА

Винаги изпирайте лененото спално бельо в хладка вода. Препоръчваме температура от 40 градуса, тъй като сме констатирали, че това е най-ефективната настройка  за премахване на замърсявания, естествени мазни отлагания от човешкото тяло, както и химически остатъци от използвания перилен препарат. Ако остатъците от перилен препарат не се изплакнат правилно, могат да влошат качеството на нишките на тъканта.

ПЕРИЛЕН ПРЕПАРАТ

Ленът най-добре се изпира с помощта на мек перилен препарат, който е предназначен за деликатни тъкани и без съдържание на оптични избелители (химически вещества, често използвани в състава на перилните препарати, за засилване на цветовете на тъканите). Те са отлично средство за запазване на белотата, но също така могат да отслабят или обезцветят някои нишки на тъканите. За да поглезите изцяло естественото ленено спално бельо, ние препоръчваме за изпиране на чаршафите да се използва напълно естествен перилен препарат!

Уверете се, че препаратът е напълно разтворен във водата преди да поставите спалното бельо в пералната машина. Неразтвореният препарат може да образува петна.

ОМЕКОТИТЕЛ ЗА ТЪКАНИ

Не се препоръчва и същевременно не е необходима употребата на омекотител за тъкани за нашите ленени продукти. Ленът е красива естествена материя, която с времето омеква в изключително голяма степен. Така че, отървете се от фабричните омекотители и оставете природата сама да се погрижи.

Изпиране на ръка на ленено спално бельо

Изпирането на ръка е напълно приемливо, но най-добре е този метод да се използва, когато тъканта не е прекалено замърсена (в подобни случаи се придържайте към пералната машина). Прането на ръка е добра идея и в случаите на по-разхлабени нишки, за да се избегне тяхното евентуално раздърпване. Ако вашият избор е изпиране на ръка, то следвайте същите общи правила, както при пране в перална машина: изпирайте в хладка вода, използвайки единствено мек перилен препарат и се уверете, че цялото количество на препарата е изплакнато преди изсушаване на бельото.

Поставете прането в чиста мивка или леген с хладка вода, заедно с мекия/напълно естествен перилен препарат. Използвайте леки махови движения с ръце, за да разбъркате бельото във водата за минута – две.  Платът никога не трябва да бъде изстискван, усукван или търкан.  Вместо това, след като добре обработите бельото, отстранете го от мивката,  оставете да се оттече сапунената вода, изплакнете мивката и отново я напълнете с хладка вода. Изплаквайте бельото няколко пъти, докато изплакната вода не се изчисти от сапун.

Сушене на ленено спално бельо

Когато става въпрос за сушене на ленени чаршафи, най-доброто решение с оглед дълготрайността на тъканта е естественото изсушаване под въздействие на атмосферния въздух, макар това да предизвиква понякога усещане за нееластичност на изпраното бельо. Поради тази причина препоръчваме комбинация от естествено и машинно изсушаване. Най-напред поставете бельото в сушилнята за около 10 минути, на ниско до средно ниво на топлината. Имайте предвид, че използването на по-малко количество пране наведнъж ще позволи по-равномерно изсушаване на чаршафите, поради което е по-добре да ги сушите на партиди.

Забележка: ленът се изсушава много по-бързо в сравнение с памука, затова бъдете внимателни да не изсушите прекомерно чаршафите, за да не се стигне до отслабване на естествените им нишки и до понижаване на качеството.

Извадете чаршафите от сушилнята, докато са все още леко влажни. Окачете ги или ги разстелете върху плоска повърхност, за да завършите процеса на сушене (внимавайте, ако ги окачвате, тъй като щипките могат да оставят нежелани гънки по плата). Гравитацията ще се справи със задачата по елиминиране на почти всички набръчквания.

Необходимо ли е да се глади лененото спално бельо?

Ленените продукти не се нуждаят от гладене. На практика всички харесваме типичните естествени гънки, които придават на лена неговата драперия, както и свободното, меко усещане на плата. Но, ако вашето бельо е твърде набръчкано за вкуса ви, не се колебайте да използвате ютия, докато тъканта е все още влажна. Използвайте средни до високи стойности на топлината. Чаршафи с по-светли тонове могат да се гладят и от двете страни, докато тези с по-тъмни цветове само от обратната страна.

Как да се отстранят петна?

Препоръчваме винаги, когато е възможно, почистването на петна да се извършва непосредствено след тяхното образуване. Опитайте с поръсване на малко сода за хляб върху петното, след което добавете няколко капки оцет.  Покрийте (не търкайте) мястото с хартиена кърпа, за да попие влагата, и повторете процеса колкото е необходимо.

Въпреки, че отстраняването на петна от продукт, изработен от естествен лен, е по-лесно в сравнение с изкуствена тъкан, често, веднъж застояло, петното е по-трудно да се премахне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *