Новини

12 често срещани грешки, допускани от начинаещи мотоциклетисти

части за мотоциклет
части за мотоциклет

# 1 Степенката

Качвам се на мотора си, запалвам двигателя и тръгвам първо. Грешка на начинаещ! Не съм си махнал степенката. Все едно съм задействал прекъсвача, мотоциклетът ми спира. Нищо сериозно само по себе си, освен че не е много добре за двигателя. Но все пак е доста основна грешка на начинаещите и вероятно сред най-често срещаните.

Друга грешка на начинаещи, дължаща се на мръсотия от степенката: да се движите, докато само частично е вдигната. Да, леко износена или захваната пружина поддържа степенката ви в междинно положение.

Забележка за всички начинаещи, които ни четат: никога не забравяйте да проверите къде е степенката ви, преди да включите двигателя на вашия мотоциклет!

# 2 Спиране на леко неравен път

И тук се притесняваме, че само начинаещите ще се сблъскат. Защо? Просто защото след като се сблъскате с това, вече не се заблуждавате толкова лесно… и за щастие!

Контекст: на път сте да спрете на червен светофар, но пътят е леко наклонен отстрани. Като поставите крака си на земята, вие сте изненадани от падането и цялата тежест на велосипеда ви, за да поставите същия този крак. Изненадан и/или несвикнал, рискувате да не управлявате правилно теглото на вашата машина. Тогава е много вероятно да изпуснете мотоциклета си. Няма от какво да се срамувате! Случва се на много начинаещи мотористи (особено сред хора с нисък ръст).

В най-добрия случай просто се срамувате от непохватността си. В най-лошия случай ще се разминете с малка драскотина по резервоара и ударени дръжки. Нищо твърде сериозно!

Само не забравяйте: на светофара спрете в средата на лентата, а не отстрани. Ако трябва да спрете отстрани, обърнете внимание на формата на пътя (внимавайте за улуци, дупки и други тротоари).

# 3 Спиране в завои

Най-голямата грешка на начинаещия!

Кой мотоциклетист не е спирал в завой, като се има предвид (правилно или не), че е карал твърде бързо за този завой? Независимо дали на малки планински пътища или на кръгово движение, признайте: вие също сте решили глупаво да хванете спирачния лост, мислейки, че това е единственото решение да се измъкнете от него. НЕВЕРНО! На завой, ако смятате, че вървите твърде бързо, най-добрата позиция е да наблюдавате изхода от завоя… и да поддържате постоянен поток газ. По-лесно е да се каже, отколкото да се направи? със сигурност. Не подценявайте силата на погледа си. Тя насочва цялото ви тяло в посоката, в която искате да поемете. Вашият мотоr просто ще трябва да следва движението и вие ще се измъкнете от него без проблем.

Въпреки това… нека да поставим нещата в перспектива. Всички някога сме го правили, което ни е обляло със студена пот, особено когато отстрани те чакат малки чакълчета… И тогава знайте, че дори и най-добрите са го правили. Изправянето пред трудности ще ви позволи да ги идентифицирате, за да ги избягвате по-добре.

# 4 Капак на шахти и други знаци на земята

Истински байкерски капани, бели следи, капаци на шахти и други пластмасови забавители очевидно не са били мислени за 2-колесни. Можем да притежаваме цялата сръчност на света, да спрем…

Нямаме съвет, който да ви научи да се справяте с тези трудности. Единственото решение: избягвайте ги. Избягвайте ги при всякакви метеорологични условия, но още повече, когато вали. Няма тайна.

А в случай на огромни зебри, каквито понякога ограничават местата на автобусите? Ако наистина не можете да ги избегнете, внимавайте допълнително, спирайте преди тях и дръжте мотора си възможно най-прав.

# 5 Прекалено доверие в заляганията

Половината от инцидентите се дължат на залягания в бързите ленти (магистрали, периферни и национални пътища в пиковите часове). А именно, почти искаме да се откажем от карането в права линията… Почти! Защото това, което прави очарованието на мотора, е също да можете да спестите време, като спестявате задръстванията. Освен това, ето нашите съвети: ограничете скоростта си, потърсете очите на шофьорите в огледалата за обратно виждане, за да се уверите, че са ви видели, поставете вашето предупреждение или, ако не го направите, левия мигач и преди всичко … ограничете скоростта си! Наистина ли. Това ще ви позволи да реагирате правилно в случай на неочаквана дислокация, точно пред вашия мотор.

6 наклонено паркиране

Не е опасно, но е досадно да се измъкнеш от него, паркирането на наклон е една от най-лошите ситуации, с които може да се сблъска млад мотоциклетист. Отвратява младия моторист за по-малко време от пътуване под градушка! Или почти.

Наклонено паркиране е, когато например паркирате отстрани, за да тръгнете отново, само че пътят е наклонен. Мотоциклетите, нали знаете, са доста тежки и особено не са оборудвани със задна скорост. Ще трябва да преместите мотора си назад с единствената сила на прасците си, без да се подхлъзвате и без да падате. След като бъдете измамени веднъж или два пъти, вероятно ще предпочетете да паркирате на равно място

Нашият съвет: ако сте разсеян тип, никога не карайте сами. Така вашият колега може да постави мотоциклета си на стойка и да дойде и да дръпне мотоциклета ви, ако някога се окажете в деликатна позиция. Ако сте разсеяни и трябва да карате сами, изберете обувки с добри нехлъзгащи се подметки. Веднъж паркирани на наклон, те ще бъдат най-добрите ви съюзници, за да ви измъкнат от тази грешка.

# 7 Проклето заключване

Кой никога не е забравял заключването си преди да си тръгне? Така че говорим за грешки, направени от начинаещи мотоциклетисти, но това може да се случи на всички. Независимо дали имат 6 месеца или 6 години опит, дисковата ключалка е враг на всички мотористи. Освен ако не използвате малкия неоново жълт пластмасов кабел, който визуално ще ви напомня, че сте блокирали колелото си. Това ще спаси повече от един мотоциклет! Едното не може без другото, знайте го. И струва най-много 6лв. Запазете вилката си, купете флуоресцентно напомняне!

# 8 Слушане на музика

Честно казано, това не е една от грешките, допускани от начинаещи на мотоциклет, по-скоро е грешка, която човек прави, докато не осъзнае, че е грешка. В музиката ние не възприемаме околните шумове. Казвате ни, това се отнася също до шофьорите на коли, които карат с озвучителна система на пълна скорост. Но уязвимостта на моториста логично води до прекомерна предпазливост. Доста е готино да чуваме какво се случва около нас, за да избегнем рискови ситуации. И след това чуйте хубавия звук на вашия мотор, все още е по-хубав, нали?

# 9 Лош контрол на съединителя

Контролът на съединителя на мотора е най-голямото нещо, с което хората се борят – просто да бъдете меки и нежни с него и да не го третирате като ключ.

Използването на съединителя при шофиране е по-скоро за изключване на съединителя възможно най-бързо, тъй като приплъзването на съединителя в колата е по-вредно поради теглото на машината. При значително по-лек мотоциклет щетите са сравнително незначителни. Чрез приплъзване на съединителя, ние сме в състояние да управляваме проблема с по-голямата мощност и теглото при карането на мотоциклет, за да постигнем по-голям баланс и да намалим проблема със статично към динамично равновесие, като по този начин по-малко клатушкане, докато се отдръпваме.“

Получаването на концепцията за управление на съединителя е толкова важно. Основното нещо, което трябва да направите, и най-очевидното, е да слушате инструктора. Правете точно това, което казват и не можете да сбъркате. Не приемайте просто, че знаете какво правите, пуснете действителните практики в движение. След това продължете да тренирате. Практика, практика, практика.

# 10 Забравяте да спрете мигачите

Това все още ми се случва дори след година каране. Забравянето да спрете мигачите е често срещана грешка на начинаещия мотоциклетист. След като започнете да карате, ще започнете да виждате, че това се случва както на начинаещи, така и на дългогодишни шофьори.

Някои мотоциклети са оборудвани със самоотменящи се сигнали, въпреки че това не е често срещано. В колата мигачът се спира автоматично, след като завоят приключи. Това не е така с мотоциклети, при които имате ръчен контрол върху сигналите.

Не е голяма работа да забравите да изключите сигнала. Може да дразните хората зад вас, но това не е опасно по някакъв сериозен начин.

Това е грешка, която ще правите много, когато започнете да карате. В крайна сметка ще запомните да изключите сигнала, след като завършите своя завой. Дори когато забравите, това не е голяма работа.

11 Изчерпване на горивото

В зависимост от мотоциклета, който имате, може да няма индикатор за гориво. Това прави възможно и изненадващо лесно да останете без гориво, докато карате. Не е голяма работа да останете без бензин, просто неприятно.

Без датчик ще трябва да следите нивото на горивото си. След като започнете да карате, ще получите по-добра представа за това колко далеч може да стигне вашият мотор, преди да е време за зареждане.

След зареждане с гориво нулирайте километража. Запомнете или запишете изминатото разстояние следващия път, когато заредите гориво. Това ще ви даде информация средно колко можете да карате, преди да се наложи да посетите бензиностанция.

# 12 Пренебрегвате основната поддръжка на мотоциклета

Основната поддръжка на мотоциклета е друго умение, което ще научите като нов шофьор. Ако не, можете да очаквате редовни скъпи посещения при местния механик на мотоциклети.

Поддържането на вашия мотор правилно го прави по-безопасен за вас. Това също така ще удължи живота на вашия мотоциклет. На поддържан мотор можете да разчитате, когато пътувате. Пренебрегването на поддръжката на мотора ви означава, че винаги ще се тревожите, че нещо ще се обърка.

Добра идея е редовно да проверявате мотоциклета си. Проверете гумите, проверете веригата на мотоциклета и вижте нивата на течностите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *